logo_UkrLangDefence

Друзіпатріоти!

ВО “Рух захисту української мови” закликає долучитися до пікетування Конституційного суду України з вимогою скасувати ганебний та українофобський закон Колесніченка-Ківалова.

Коли: четвер, 17 листопада о 9:30

Де: вулиця Жилянська, 14, біля будівлі Конституційного Суду України

17 листопада 2016 року Конституційний Суд України розпочне розгляд справи за поданням 57 народних депутатів щодо відповідності закону “Про засади державної мовної політики” (так званого мовного закону Колесніченка-Ківалова) Конституції України.

Як йдеться в порядку денному пленарних засідань на сайті суду, усне слухання справи має розпочатися о 10:00.

ВО “Рух захисту української мови” разом з іншими патріотичними громадськими організаціями проведе пікет Конституційного суду України: будемо вимагати визнати антиконституційність мовного закону Колесніченка-Ківалова, що дискримінує державну мову в усіх сферах суспільного життя.

Конституційне подання народних депутатів щодо мовного закону Колесніченка-Ківалова надійшло до КСУ в липні 2014 року, а у жовтні – було відкрито провадження у справі про відповідність його Конституції. Зазначемо, що згідно зі статтею 57 Закону України “Про Конституційний Суд України”, строк провадження y справах за конституційним поданням не повинен перевищувати трьох місяців.

Ініційований Партією регіонів законопроект “Про засади державної мовної політики” було ухвалено Верховною Радою 3 липня 2012 року. 8 серпня 2012 року закон було підписано колишнім президентом Віктором Януковичем.

Під час Революції гідності в лютому 2014 року Верховна Рада більшістю проголосувала за “Проект закону про визнання таким, що втратив чинність, Закон. України “Про засади державної мовної політики“, однак чинний тоді в.о. президента Олександр Турчинов його не підписав. Наразі Проект закону про скасування Закону  Колесніченка-Ківалова президент Петро Порошенко не підписав, але й не ветував, його поточний статус досі “готується на підпис”.

Рух Захисту Української Мови неодноразово проводив акції протесту проти закона Колесніченка-Ківалова з метою привернути увагу влади та громадськості до мовного питання та важливості рідної мови в самоідентифікації українців як нації.

Нагадуємо, Закон “Про засади державної мовної політики” № 5029-VI від 03.07.2012  було ухвалено внаслідок голосування народних депутатів Верховної Ради України з порушенням норм Конституції України, регламенту та процедури розгляду. Закон Колісниченка-Ківалова нівелює статус української мови як єдиної державної, оскільки низка положень закону дозволяє використовувати регіональні мови або мови меншин замість державної в роботі органів державної влади, органах місцевого самоврядування, судочинстві та інших сферах життя.

Патріоти України! Не будьмо байдужими до болючих нацональних питань та плекаймо активну громадську позицію.
Приєднуйтесь до пікету!

 

Facebook Comments