19 січня у Раді зареєстрували Проект Закону про державну мову №5670. Його автори пропонують зробити українську мову нарешті обов’язковою у використанні в усіх сферах державного і суспільного життя.

Авторами законопроекту є 33 депутати з різних фракцій. Депутати пропонують скасувати мовний закон Колесніченка-Ківалова “Про основи державної мовної політики” і, враховуючи винятокову роль української мови для консолідації та самоідентифікації нації, закріпити положення про обовязковість мови в законі.

У законопроекті пропонують зробити українську мову обов’язковою для всіх органів державної влади та місцевого самоврядування. Це стосується ведення засідань, оформлення документів, звернень громадян.

Українську також пропонують зробити обов’язковою в дошкільних, шкільних, позашкільних і вищих навчальних закладах. В школах і дитячих садках дозволено використання мови нацменшин, однак у вищих навчальних закладах ні. Навчання в університетах має бути виключно українською, проте дозволено викладання одного або декількох предметів однією з офіційних мов ЄС.

Мовою публічних, культурно-мистецьких заходів має бути українська. Театральні вистави іншими мовами мають супроводжуватися субтитрами українською мовою.

Щодо фільмів. Усі фільми (у т.ч. серіали, анімаційні фільми, документальні фільми), вироблені суб’єктами кінематографії України, мають бути з мовною частиною звукового ряду виконаною українською мовою. В разі використання в мовній частині звукового ряду репліки іншими мовами, такі репліки мають бути озвучені чи субтитровані українською мовою.

Українську мову пропонують зробити обов’язковою і для всіх ЗМІ. Передачі іншими мовами будуть дублюватися українською мовою, а телерадіокомпанії зобов’язані забезпечувати синхронний переклад на українську мову, якщо хтось із учасників програми послуговується іншою мовою.

Електронні ЗМІ зобов’язані будуть мати сторінку українською мовою, що має завантажуватися користувачам першою за замовчуванням.

Українська мова також має бути головною мовою друкарства та видавничої діяльності, а тиражі іншими мовами не мають бути більшими за тиражі українською мовою.

У сфері обслуговування також є обов’язковим використання української мови.

Мовою туристичного обслуговування має бути державна мова.

За порушення закону нардепи пропонують штрафувати в розмірі: від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 – 6800 грн), якщо йдеться про роботу органів державної влади; від 200 до 300 (3400-5100 грн) мінімумів у сфері освіти, науки, культури, реклами, електронних інформаційних систем; від 400 до 500 неоподатковуваних мінімумів (6800-8500 грн) для друкованих ЗМІ; від 300 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100-6800 грн) у разі порушення вимог щодо надання інформації про товари та послуги українською суб’єктами господарювання усіх форм власності.

Детальніше ознайомитися із законопроектом можна тут.

 

Facebook Comments