Всеукраїнське об’єднання “Рух захисту української мови” вкотре провело пікетування Конституційного суду України з вимогою визнати антиконституційність закону Ківалова-Колесніченка 

13 та 14 грудня 2016 року Конституційний суд продовжив слухання справи за поданням 57 народних депутатів щодо конституційності, так званого, мовного закону Ківалова-Колесніченка “Про засади державної мовної політики”.

Розгляд справи було розпочато КСУ 17 литопада 2016.  Тоді суд встиг розглянути лише різні клопотання позивачів (про відвід деяких суддів, про залучення свідків та експертів і долучення доказів).

Біля будівлі суду зібралося близько сотні активістів.

Відео ЕСПРЕСО

У ході пленарного засідання 13 грудня КСУ заслухав суддю-доповідача у справі Ігоря Сліденка, представника ВРУ у КСУ Анатолія Селіванова, суб’єктів права на конституційне подання (народних депутатів 7-го скликання: Олега Бондарчука, Ірину Фаріон), а також залучених до участі у розгляді справи як експертів, Сергія Головатого (члена Венеціанської комісії), Павла Гриценка (директора Інституту української мови) та Тараса Марусика (заступника голови Координаційної ради з питань застосування української мови в усіх сферах суспільного життя при Мінкульті).

14 грудня було заслухано, залучених до участі у розгляді справи як свідків, народних депутатів 6-го скликання Івана Зайця, Юрія Кармазіна, Ярослава Кендзьора, Юрія Ключковського та Миколу Томенка. Також до справи було долучено письмові свідчення Андрія Парубія.

Як повідомив Максим Кобєлєв (громадський діяч, редактор Порталу мовної політики), що був присутнім на засіданні, з усіх запрошених свідків (близько двох десятків осіб) були присутні лише п’ятеро і тільки Андрій Парубій та Сергій Соболєв надали документальне пояснення поважних причин, через які вони були відсутні, решта свідків (Володимир Яворівський, Ігор Гринів, Андрій Павловський, Арсеній Яценюк) не прийшли з невідомих причин.

Світлина з допису Максима Кобєлєва

Після заключного слова представників сторін процесу, КС перейшов в режим закритого розгляду матеріалів справи.

“Конституційний Суд України завершив дослідження матеріалів справи на відкритому пленарному засіданні у формі усного слухання і перейшов до закритої частини пленарного засідання для подальшого обговорення та ухвалення рішення”, – повідомила прес-служба КСУ.

Далі залишається лише чекати на рішення суду.

Нагадуємо, мовний закон регіоналів Вадима Колесніченка і Сергія Ківалова “Про засади державної мовної політики”, було ухвалено Верховною Радою з порушеннями процедури розгляду 3 липня 2012 року і підписано 8 серпня 2012 року тодішнім президентом В. Януковичем.

Закон Колісниченка-Ківалова нівелює статус української мови як єдиної державної, оскільки низка положень закону дозволяє використовувати регіональні мови або мови меншин замість державної в роботі органів державної влади, органах місцевого самоврядування, судочинстві та інших сферах життя, якщо чисельність нацменшин перевищує 10%.

У зв’язку з цим 2012 році Одеська обласна та міська ради, Запорізька, Херсонська, Харківська, Миколаївська, Севастопольська, Дніпропетровська і Луганська міськради, Краснолуцька міськрада (Луганська область), Запорізька, Донецька, Херсонська, Миколаївська та Дніпропетровська обласні ради прийняли рішення про визнання російської мови регіональною.

Угорська мова стала регіональною у місті Берегове (Закарпаття), а молдавська (румунська) – в селі Тарасівці Чернівецької області. Румунська також стала регіональною мовою в селі Біла Церква (румунською Biserica Alba) Рахівського району Закарпатської області.

Під час Революції гідності в лютому 2014 року Верховна Рада більшістю проголосувала за “Проект закону про визнання таким, що втратив чинність, Закон. України “Про засади державної мовної політики“, однак чинний тоді в.о. президента Олександр Турчинов його не підписав. Наразі Проект закону про скасування Закону  Колесніченка-Ківалова президент Петро Порошенко не підписав, але й не ветував, його поточний статус досі “готується на підпис”.

Всеукраїнське об’єднання “Рух Захисту Української Мови” неодноразово проводило акції протесту проти закона Колесніченка-Ківалова з метою привернути увагу влади та громадськості до мовного питання та важливості рідної мови в самоідентифікації українців як нації.

Не будьмо байдужими до болючих нацональних питань та плекаймо активну громадську позицію. Мова – ключ до свободи кожного українця.

Фото з пікету:

Пікет біля КСУ, 13-14 грудня 2016 року

 

Активісти пікету біля КСУ

 

Активісти пікету біля КСУ

 

Пікетування Конституційного Суду України з вимогою визнати антиконституційність мовного закону Колесніченка-Ківалова, 13-14 грудня 2016 року

 

Facebook Comments