«Ні – урядовій політиці русифікації, так українізації», «Геть русифікаторів з державних посад!» – такі гасла лунали під час протестної ходи, яку провів Рух Захисту Української Мови 20 серпня. Активісти з різних куточків України пройшли від  парку Тарасу Шевченка до Європейської площі, щоб вкотре нагадати владі про роль рідної мови і привернути увагу до болючих питань.


20 серпня 2016 р. в Києві біля пам’ятника Тарасові Шевченку зібралися сотні активістів ВО “Рух захисту української мови”, які приїхали з усієї України висловити свій рішучий протест проти урядової політики русифікації.

Відомий фольклорист Валерій Гладунець, який вів мітинг, наголосив, що кожен має брати відповідальність на себе, кожен повинен захищати і поширювати українську мову в можливий йому спосіб – чи в кабінеті чиновника, чи в магазині та кав’ярні, чи в автобусі. Валерій Гладунець звернув увагу на недосконале законодавство, згідно з яким практично неможливо притягнути до відповідальності тих, хто публічно чи у вузькому колі зневажає українську мову, нашу історію.

До присутніх звернулися голова ВО “Рух захисту української мови” Тетяна Коцюбняк, голова Чернігівської обласної організації ВО “Свобода” Руслан Андрійко, журналіст Українського радіо Олександр Куцак і лідер гурту “Тінь Сонця” Сергій Василюк, який, зокрема, сказав: “Парадоксально, але після перемоги Революції гідності на державних телеканалах і з владних крісел російська мова лунає значно частіше, ніж за часів президентів Кучми і Януковича. Владоможці звужують вживання української мови до мінімуму. Це новий спосіб русифікації – під приводом небажання когось образити…” А завершив свій виступ Сергій Василюк геніальним гаслом: “Хочеш обеззброїти Росію – говори українською!”

Натхненні промовцями, об’єднавшись у колону, українці Правобережної та Лівобережної України, під прапорами ВО “Рух захисту української мови” та з власноруч виготовленими плакатами вирушили бульваром Тараса Шевченка і Хрещатиком до Алеї Небесної сотні. Пом’янувши хвилиною мовчання тих, хто віддав життя в боротьбі проти промосковського режиму Азарова-Януковича в січні – лютому 2014 р., та поклавши квіти, люди вирушили до Кабміну. Під час заходів учасники тричі співали гімн, без музичного супроводу, від душі, з рукою на серці. Найбільш натхненно та зі сльозами на очах славень лунав біля меморіалу Небесної Сотні.

Прийшовши до Українського дому, люди не хотіли розходитися, спілкувалися, ділилися враженнями й думками. Серед учасників ходи були молоді мами з дітками, молодь, старші люди. Вразила бабуся, світла і гарна, у білосніжній вишиванці та із саморобним плакатом про рідну мову, яка подолала весь маршрут ходи, не відстаючи від молодших учасників. Люди охоче слухали повстанці пісні у виконанні кобзаря Тараса Силенка.

 


На жаль, у державі, яку називають українською, мова потребує захисту. І ми її захищатимемо.

“Хочеш обеззброїти Росію – говори українською!” – це гасло повинно стати програмною вимогою всіх патріотичних організацій до урядовців, працівників Адміністрації Президента України та депутатів Верховної Ради. Це найефективніше гасло в боротьбі проти зазіхань Путіна перетворити Україну на другу Росію.

Вислів “захищати мову” є синонімом фрази “боронити Україну”. Ніхто і ніщо не зупинить нас у прагненні зберегти свою мову!

Співорганізаторами ходи протесту стали МГО Молодіжний фонд «Наше майбутнє», Благодійний фонд “Волинь-Україна”, Історичний клуб “Холодний Яр” і лідер гурту “Тінь Сонця” Сергій Василюк.

 

Прес-служба ВО «Рух захисту української мови»

 

Читати також  Ні – Урядовій Політиці Русифікації! У Києві Відбулася Хода На Захист Української Мови

Facebook Comments