У четвер, 2 листопада, о 17:00 в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Ф. Потушняка відбудеться презентація книги “”Русинський”сепаратизм: націєтворення in vitro” доктора філологічних наук, професора УжНУ Любомира Белея. Книга вийшла до Форуму видавців цього року в київському видавництві “Темпора”. 

“Пропоноване дослідження — це детальний аналіз генетики, особливостей функціонування та механізмів “русинського” сепаратизму. Автор відслідковує історичні зв’язки, аналізує соціокультурний контекст і викриває псевдонаукові маніпуляції, які лежать в основі цього руху. У дослідженні описано особливості “русинських” рухів України, Словаччини, Румунії, Польщі, Сербії, США та Канади”, – йдеться в анотації.

Довідково:

Любомир Омелянович Белей – доктор філологічних наук, професор кафедри української мови Ужгородського національного університету. Директор і засновник Науково-дослідного інституту україністики імені Михайла Мольнара. У колі наукових зацікавлень – українська та слов’янська ономастика, історія української літературної мови, культура української діаспори тощо.

Автор наукових та науково-популярних  книг – “Ім’я для дитини в українській родині (1993), “Функціонально-стилістичні можливості української літературно-художньої антропонімії XIX—XX ст.” (1995),  “Нова українська літературно-художня антропонімія: Проблеми теорії та історії” (2002), “Старослов’янсько-український словник” (2001, у співавт.), “Українські імена колись і тепер” (2010), “Не минаючи ані титли… Лінгвобіографія старослов’янскої мови” (2015).

Facebook Comments