Святослав Літинський. Фото: radiosvoboda.org

6 грудня відомий львівський мовозахисник Святослав Літинський у Львівському апеляційному адміністративному суді виграв позов проти Національного антикорупційного бюро України щодо протиправності ненадання на сайті організації перекладу виступів та повідомлень українською мовою.

Про це повідомив Святослав Літинський у себе на Facebook сторінці.

“Апеляційний суд затвердив постанову першої інстанції:
– Визнав протиправною ненадання автентичного перекладу державною мовою інформації з сайту НАБУ.
– Зобов’язав її надати.” – написав мовозахисник.

“Рішення набуло законної сили. НАБУ тричі не прийшли на засідання суду. Звичайно можна казати – в нас немає результатів роботи бо суди погано працюють, але ж витрачати дорогоцінні юридичні ресурси подаючи апеляцію проти укр мови це ДНО.

Дивно та сумно, що юристи НАБУ (Ігоря Ярчак), сидячи в однокласниках, приймають рішення про те, щоб судитися проти державної мови….

Що це дає нам – або припиниться практика поширення на офіційних сайтах інформації лише іноземною мовою або будемо притягати їх до відповідальності.”– підсумував Святослав Літинський.

Повний текст адміністративного позову Святослава Літинського до НАБУ:

Львівський окружний адміністративний суд
79018, вул. Чоловського, 2, м. Львів

Позивач:

Літинський Святослав Володимирович

Відповідач:

Національне антикорупційне бюро України

03035, м. Київ, вул. Василя Сурикова, 3

АДМІНІСТРАТИВНИЙ ПОЗОВ

про визнання дій протиправними та зобов’язати вчинити певні дії

Фактичні обставини.

З метою отримання інформації про діяльність Національного антикорупційного бюро України, я відвідав офіційну сторінку Національного антикорупційного бюро України за адресою: https://nabu.gov.ua/ і шукав виступ, коментарі та заяви Директора (Голови) Бюро Артема Ситника із його онлайн-конференції, про яку раніше заявляло Бюро на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук. Так як громадяни порушили низку цікавих запитань щодо діяльності Бюро у коментарях під записом у соціальній мережі, я мав намір почути на них відповідь Директора Бюро. Проте не знайшов відеозапису із інформацією Директора зрозумілою мені мовою (державною), а лише інформацію іноземною мовою.

17.03.2016 я звернувся із запитом до Національного антикорупційного бюро України (далі – Відповідач) з проханням надати оприлюднену директором (Головою) НАБ України інформацію державною мовою, що розміщена  на офіційному веб-ресурсі, а саме його виступ від 15 березня 2016 року за посиланням: https://nabu.gov.ua/novyny/onlayn-dyskusiya-iz-dyrektorom-nacionalnogo-antykorupciynogo-byuro-ukrayiny-artemom-sytnykom  Знайдений запис також є неперекладеним в інших засобах масової інформації.

Начальник Відділу забезпечення роботи Директора бюро у відповідь на моє звернення вказав, що діяльність НАБУ в сфері висвітлення інформації про Бюро не регулюється Законом України “Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації”, а Законом України “Про національне антикорупційне бюро України”, а тому не підпадає під визначення офіційної інформації, через що надання автентичного перекладу відеозапису онлайн-дискусії (питання-відповіді) не передбачено чинним законодавством України, чим фактично відмовив мені у наданні перекладу вказаної інформації.

Правове обґрунтування.

Згідно зі ст.5, 6 Закону України “Про інформацію” кожен має право на інформацію, що передбачає можливість вільного одержання, використання, поширення, зберігання та захисту інформації, необхідної для реалізації своїх прав, свобод і законних інтересів. Право на інформацію забезпечується обов’язком суб’єктів владних повноважень інформувати громадськість та засоби масової інформації про свою діяльність і прийняті рішення. Право на інформацію гарантується Конституцією України (ст.34) та передбачено Конвенцією про захист прав та основоположних свобод ( ст.10).

Відповідно до ч. 1 ст.21 Закону України “Про національне антикорупційне бюро України” (далі – Закон № 1698-VII), – Правову основу діяльності Національного бюро становлять Конституція України, міжнародні договори України, цей та інші закони України, а також прийняті відповідно до них інші нормативно-правові акти.

Відповідно до ч.1 ст.30 Закону № 1698-VII, Національне бюро через засоби масової інформації, на своєму офіційному веб-сайті та в інших формах регулярно інформує суспільство про свою діяльність. Національне бюро оприлюднює та надає інформацію на запити в порядку, передбаченому Законом України “Про доступ до публічної інформації”.

Саме із таким запитом я звернувся до Бюро, а інформація про діяльність НАБУ (відеозапис) була розміщена не на сторінці певного ЗМІ, а саме на офіційному веб-ресурсі Національного антикорупційного бюро.

Відповідно до ст.4 Закону України “Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації” мова поширення інформації про діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування визначається ст. 24 Закону України “Про засади державної мовної політики” від 03.07.2012 №5029-VI (далі – Закон №5029-VI).

Згідно з ст.24 Закону №5029-VI, офіційна інформація про діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування поширюється державною мовою, а у межах території, на якій поширена регіональна мова (мови), що відповідає умовам частини третьої статті 8 цього Закону, – також цією регіональною мовою (мовами). У разі поширення офіційної інформації мовою, яка відрізняється від державної, поширювач повинен забезпечити автентичний переклад з мови, на якій поширюється ця інформація, на державну мову.

Відповідно до ст.10 Конституції України, державною мовою в Україні є українська мова.

Мені, як громадянину України, є зрозумілою лише державна мова, якою я володію та яку використовую. Таким чином, невиконання Відповідачем свого обов’язку в частині здійснення перекладу поширеної ним офіційної інформації на державну мову позбавляє мене можливості отримати інформацію про діяльність органів державної влади та порушує моє відповідне право.

Враховуючи наведене,

ПРОШУ СУД:

  1. Визнати протиправною ненадання Національним антикорупційним бюро України Літинському Святославу Володимировичу автентичного перекладу державною мовою виступу Директора Бюро, що розміщений на офіційному веб-ресурсі Бюро 15.03.2016 року за посиланням: https://nabu.gov.ua/novyny/onlayn-dyskusiya-iz-dyrektorom-nacionalnogo-antykorupciynogo-byuro-ukrayiny-artemom-sytnykom
  2. Зобов’язати Національне антикорупційне бюро України надати Літинському Святославу Володимировичу автентичний переклад державною мовою виступу Директора Бюро, що розміщений на офіційному веб-ресурсі Бюро 15.03.2016 року за посиланням: https://nabu.gov.ua/novyny/onlayn-dyskusiya-iz-dyrektorom-nacionalnogo-antykorupciynogo-byuro-ukrayiny-artemom-sytnykom
  3. Стягнути з Національного антикорупційного бюро України понесені Позивачем судові витрати.

Додатки:

  1. Інформаційний запит від 17.03.2016 р.
  2. Відповідь Начальника Відділу забезпечення роботи Директора бюро №20-188/1559 від 24.03.2016 р.
  3. Атестат позивача
  4. Копії екрану при перегляді офіційного сайту НАБУ
  5. Квитанція про сплату судового збору (судовий збір був сплачений через онлайн-систему сайту судової влади).

“09” квітня 2016 року                                                                                                                                        С. В. Літинський

Facebook Comments